Meidän tarinamme

Virte Solarin tarina alkoi kevättalvella 2015. Olimme törmänneet tiedeuutisissa Oulun VTT:n projektiin, jossa tutkittiin kalvoaurinkopaneelien sovellusmahdollisuuksia. Aloimme haaveilla kattopelleistä, joihin voitaisiin jo tehtaalla liimata ohutkalvopaneeleja. Ratkaisu vaikutti näppärältä, sillä näin päästäisiin eroon muun muassa aurinkopaneelien kattokiinnikkeistä ja paneelien erillisestä asennuksesta. Myöhemmin samana keväänä päätimme, että Virte-Metallista tulisi ensimmäinen kattovalmistaja maailmassa, joka alkaisi toimittaa tehdasvalmisteisia ”aurinkokattopeltejä”. Tämä tavoite ei lopulta toteutunut, sillä jenkeistä löysimme myöhemmin firman, joka ehti markkinoille pari kuukautta ennen meitä.

Oulun VTT:n projekti oli meille soveltumaton, mutta maailmalta löysimme kolme valmistajaa, jotka olivat hiljakkoin aloittaneet meidän tarkoitukseemme sopivien keveiden ja taipuisien CIGS-ohutkalvoteknologiaan perustuvien aurinkopaneelien valmistamisen. Onnistuimme hankkimaan paneelien testierät Miasolélta, Global Solarilta ja Solopowerilta. Näistä Miasolé oli selkeästi paras.

Neljä kuukautta projektin aloittamisen jälkeen meillä oli toimiva testivoimala, pari pilottikauppaa tehtynä ja valtava usko omaan tekemiseen ja mahdollisuuksiin. Matkan varrella mukaan projektiin oli tullut sähkötekniikan tohtori Teemu Rovio, Tekes, sekä oman talon sisältä myynti- ja markkinointiosaamista Jan Fältbergin kautta. Kiersimme messuja ja selasimme alan julkaisuja sekä nettiä. Vakuutuimme, että käsissämme oli mahtava tuote, jolle meillä kattopeltivalmistajana oli tarjota upea sovellus, kattopelteihin tehtaalla integroidut aurinkopaneelit. Päätimme, että perustaisimme uuden yhtiön, Virte Solar Oy:n. Syksyllä solmimme Miasolén kanssa Pohjoismaat ja Baltian kattavan edustussopimuksen.

Virte Solar osa yli 50 vuotta vanhaa Virte-Metalli -kattokonsernia. Virten pääpaikka on Turussa ja meillä on myös myyntipiste Vantaalla. Olemme lounaisrannikon suurin kattopellin valmistaja. Valmistamme myös sadevesijärjestelmiä ja toimimme teräs- ja kattotarviketukkuna rakennusalan yrityksille. Sesongista riippuen Virte työllistää 25-30 henkeä.

Itse henkilökohtaisesti olen varma, että uudet CIGS-kalvoaurinkopaneelit ovat voittava teknologia, joka muutamassa vuodessa tulee pitkälti syrjäyttämään painavat ja monin tavoin kömpelöt piipaneelit raskaine kiinnitysjärjestelmineen ja tuulikuormineen. Keveys, turvallisuus, käytännöllisyys ja ulkonäkö viedään nyt aurinkosähköjärjestelmissä monta astetta korkeammalle tasolle. Toivon uuden teknologian viimeinkin avaavan ovet aurinkosähkön laajamittaiselle käytölle kaikkialla Pohjoismaissa. Maailma yksinkertaisesti tarvitsee toimivia aurinkoratkaisuja.

Jaakko Virtanen
Toimitusjohtaja
Virte Solar Oy